mandag 27. oktober 2014


Laks på plank med ruccola salat
Laks fra Tasmania var på menyen da jeg laget middag i dag i Cairns Australia. Men, dere kan trygt bruke Norsk Laks som jeg kommer til å gjentar i Bergen. Et besøk til en lokalt bondens marked i dag var inspirerende for dagens middag og blogg. Jeg har vært på markedet over hele verden, og den i dag, kunne måler seg iblant det beste. Midt oppi en hav av nydelig frukt og grønnsaker duftet jeg fersk koriander fra flere meters avstand, og det er sjeldent! Jeg så råvarer jeg har ikke sett siden barndommen – «chokoe» for eksempel som farmor hadde i sitt eget hagen og mamma laget «pickles» av. Nøkkel med dagens oppskrift er et plank av bjørk som du bløtte i vann før du grille det på åpen flamme. Nå du dampe laks i stekeovn få du et nydelig røykt smak gjennom fisken. Først, lage et marinade av ingefær, hvitløk, vårløk, ristet sesam frø, sitron, risvinseddik, soya saus, honning og pepper. Legg laksefilet i marinade 30 minutter før du brune det på begge side i stekepanne. Deretter legg laks på plank og legg i ovn 15 minutter på 160 grader. Salat lages av fersk ruccola med fyrstykkpinne av ingefær, lime saft og litt saft fra syltet ingefær i glass. En imponerende rett til gjester og miljø vennlig! Brenn plank i peisen etterpå for høst kosen.

 Salmon on a plank with arugula salad
Salmon from Tasmania was on the menu when I made dinner this evening in Cairns, Australia. You can safely use Norwegian salmon, as I will repeat when I come home to Bergen. A visit to the local farmers market today was the inspiration for todays’ dinner and blog. I have been to markets all over the world, and the one today, can measure itself with some of the best. In the middle of an ocean of delicious fresh fruit and vegetables, I could smell fresh coriander from several metres away, and that is an unusual occurrence! I saw ingredients that I have not seen since my childhood – chokoe for example that my grandmother grew in her garden, and Mum made pickles out of. The key with today’s recipe is a plank of cedar wood that is soaked in water before grilling on an open flame. When you later put the salmon on the plank and in the oven, you will get a fantastic smoked taste through the salmon. First, make a marinade of ginger, garlic, shallots, toasted sesame seeds, lemon, rice wine vinegar, soya sauce, honey and pepper. Marinate the salmon for 30 minutes before browning it on both sides in a frying pan. Afterwards, place the salmon on the plank and put it in the oven for 15 minutes at 160 degrees Celsius. Make a salad with arugula leaves, thin slices of ginger, lime juice and some juice from pickled ginger. An impressive dish to serve to guests and environmentally friendly! Burn the plank in the fireplace afterwards for atmosphere.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Trenger du oppskrifter, råd eller tips? Legg til kommentar.